KTM specialist

SWISS EPIC

Home // SWISS EPIC

EEN LOODZWARE ETAPPE

DAG 1 SWISS EPIC

Vanochtend vroeg wakker gemaakt door de wekker ipv de man met de doedelzak ( zuid Afrika). Om 7.50 moesten Marco en Ik starten voor onze 1e dag van de Swiss Epic. Het kwam met de start al met bakken uit de lucht en hield pas na 4/5u op met regenen.

Volgens het routeboek waren de eerste 30km redelijk vlak en daarna een flinke klim en op het laatste nog wat kleine klimmetjes.Waarschijnlijk waren de 1e 30km Zwitsers vlak want met 800 hm en stijgingspercentage tot 20% was het al behoorlijk afzien. Zowel bergop als bergaf. Door de regen waren de paden namelijk slecht begaanbaar en was het soms nogal tricky met de stenen, wortels en afgronden. Bij 35km was het 1e rustpunt en stond natuurlijk henny ons alweer aan te moedigen.

Vanaf het 1e verzorgingpost begon de lange klim die in 2 fases was.De 1e fase was 4km off Road met een gemiddelde stijgingspercentage van 18% met veel nattigheid en losse stenen. Daarna een korte maar steile afdaling . Na een stuk moeten lopen door een weiland door de slechte omstandigheden kwamen we op de weg uit. Vanaf hier was het nog ongeveer 15km klimmen met ongeveer 10% stijgingspercentage . Maar hier voelden we onze benen al aardig ๐Ÿ˜ฑ . Gelukkig hadden we halverwege nog even een verzorgings post om wat te eten en drinken.

Vlak voor de top moesten we nog even een stukje off Road voor we het hoogste punt van vandaag bereikt hadden ( ruim 2300m . Na een steile en tricky afdaling kwamen we beneden aan en was onze laatste verzorgings post om nog de laatste versnaperingen na binnen te werken . Vanaf hier hadden we voor het eerste een vlak stuk in het parcours ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡ De laatste 15km gingen nog wel een paar keer flink op en neer maar waren allemaal wel relatief korte klimmen .

En uiteindelijk om 14.50u bereikten we de finish Na een loodzware etappe die we niet snel zullen vergeten. Nu de beentjes hoog en even op de massage bank bij Henny ๐Ÿ˜

DAG 2 SWISS EPIC

De weerberichten waar goed voor vandaag๐Ÿ˜ het heeft wel de hele nacht geregend maar vanochtend bij de start was het droog.De beentjes bij het ontbijt voelde redelijk goed en nu maar hopen dat dat tijdens het fietsen ook zo is. ๐Ÿ˜‰
De etappe begon gelijk met een klim van 3km die al gelijk steil was . We hadden afgesproken om vandaag rustig van start te gaan doordat het venijn in het laatste stukje zat. ๐Ÿ˜ฑWe kwamen dan ook als 1 van de laatste van onze groep boven op de 1e klim . Hierna gingen we constant nog wat op en af en was het nog behoorlijk nat waardoor het flink zoog . En na beneden was het heel glibberig ๐Ÿ˜… We hielden ons tempo rustig en voelde ons beide goed na de dag van gisteren.

1e stop
Even goed eten en drinken om het energiepijl goed op orde te houden. ๐Ÿ‰๐ŸŒญ๐Ÿ• direct na de pauze kwam er een klim van 2km met stijgingspercentage tot ruim boven de 20%. Maar hierna werden we getrakteerd om een mooi lopende afdaling waar we de beentjes een beetje rust konden geven. Na deze afdaling kwamen een relatief vlak stuk tegen waar wij als Nederlanders natuurlijk weer het hele stuk op kop moeten rijden en hadden binnen no time ook een hele stoet achter ons aan. Maar nu kwam het.
De laatste klim die in 2 fases ging. Gelijk vanaf beneden ging het direct steil omhoog. We zijn tot aan de pauze plek niet onder de 15% gekomen en dan 5km lang ๐Ÿ˜ฑ Maar we bleven gewoon rustig door peddelen.( zover het rustig kon ๐Ÿ˜‚)

Stop 2
Dit was halverwege de klim . Even goed eten en drinken en wat rek en strek oefeningen.๐Ÿคธโ€โ™‚๏ธ๐Ÿ™ Vanaf hier hield het grindpad op en moesten we verder over een geitenpad. De stijgingspercentage bleven hetzelfde alleen nu was het ook technisch klimmen. Niet alle stukken waren te fietsen dus zo af en toe een klein stukje lopen.Top van het 1e gedeelte op 2500m hoog. Vanaf hier gingen we over een technische en natte afdaling weer zo 350hm dalen en konden we beginnen aan het laatste gedeelte van zo 4km .
Ook hier weer steil omhoog en werd het toch al wel aardig zwaar in de benen. Maar door onze rustige start konden we blijven fietsen tot tegenstelling van onze collegaโ€™s ( want concurrenten heb je niet met zoโ€™n wedstrijd )

Top of the mountain ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€
En gelijk onze laatste stop waarbij ons al verteld werd dat het alleen nog maar dalen was. En wat voor afdaling ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ˜ Een mooie singletrack die goed liep met gave kombochten en dat zo 10km lang . Dat was wel een flinke beloning na zoโ€™n klim . Eenmaal beneden bereikten we voor de 2e dag de finish en kunnen we ons weer voorbereiden op stage 3 (80km met 2200hm )

DAG 4 SWISS EPIC

Een korte etappe van 48km met 2150hm. We hadden al gehoord dat er pittige klimmetjes inzaten. Dus bereidde ons er al goed op voor. Na een goed ontbijt in ons hotel en alles voeding en bidons bij ons te hebben voor de etappe vetrokken we richting start. 8.50 ging ons startschot en begonnen we eerst met een klein klimmetje en daarna korte afdaling voor het echte werk begint. Ook vandaag weer een rustige start zodat de spiertjes lekker warm zijn voor de 1e grote klim begint.De 1e klim was grotendeels over de weg en liep mooi geleidelijk op. Zodat we lekker in ons eigen ritme konden rijden .ย ๐Ÿ˜ย Tot we bij een boer kwamen en vanaf daar verder moesten over een grindpad . We hadden er toen al Zo 5km klimwerk opzitten en vanaf hier begon het echte werk. 15 tot 25 % klimmen. We konden beiden nog net op de fiets blijven en gingen er zo alweer veel voorbij die moesten lopen.ย ๐Ÿ™๐Ÿ’ช๐Ÿ’ชย Even een korte afdaling en weer verder omhoog ook hier ging het gelijk weer minimaal 20% omhoog. Dan ga je beentjes wel even voelen na 4 dagen. Top bereikt๐Ÿ˜Žย Maar dat maakte het er niet makkelijker op. Tot aan de verzorgings post zoโ€™n 3km was het een ontzettend technische afdaling met rock garden , drops en krappe bochten.ย ๐Ÿ˜ฑ

Rustpunt 1
Hier stond Natuurlijk onze manager/verzorger en meest trouwe supporter Henny voor ons klaar om ons weer een beetje moed in te spreken.ย Na het rustpunt kregen we een mooi freeride parcours en daarna nog een snelle afdaling . En zo waren we ook weer snel beneden en konden we beginnen an de 2e grote klim van de dag. Stage 1 was een Hel maar dit was onmenselijk . Ruim 10km klimmen met constant variรซrende stijgingspercentage. Van 15% tot 30 % en dat 10km lang. Maar we bleven doorrijden en konden de gehele klim op onze fiets zitten en haalde zo ook veel fietsers in die aan het lopen waren. Maar wat was het ZWAAR . Maar na ongeveer een uur klimmen waren we dan eindelijk boven. Althans zo leek het. Want ook tijdens de ook weer super technische afdaling zaten er nog een paar steile klimmetjes inย ๐Ÿ˜…ย De laatste 5km hadden we nog een mooie trail naar benden en kwamen we na 4u en 30 min weer over de Finish.ย ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

DAG 5 SWISS EPIC

Made it! Op naar de Cape New Zeeland!

Hi! Hoe kunnen we je helpen?

Ja, ik heb interesse in een fiets of ik wil een werkplaats afspraak maken.